Boj proti dezinformáciám a nenávistným prejavom v digitálnom svete: semináre pre vyučujúcich v Maďarsku, Kosove, na Slovensku a v Slovinsku

13. decembra 2022 - Po dvoch úspešných sériách workshopov pre učiteľky a učiteľov o tom, ako bojovať proti dezinformáciám a nenávisti na internete v júni a novembri 2021, za ktorými nasledoval vysoký dopyt po pokračovaní tohto vzdelávania, sa tento rok konalo ďalších päť workshopov.

Na stretnutiach, ktoré sa uskutočnili online alebo v hybridnej forme od 28. novembra do 13. decembra, sa zúčastnilo približne osemdesiat učiteľov a učiteliek z Maďarska, Kosova, Slovenska a Slovinska. Interaktívne workshopy ponúkla Informačná služba OSN (UNIS) Viedeň v spolupráci s rakúskou mimovládnou organizáciou ZARA Training s cieľom naučiť vyučujúcich viac o tom, ako scitlivovať a zapájať mladých ľudí, aby pomohli pri zastavení šírenia falošných informácií v digitálnom svete a boji proti diskriminácii a nenávistným prejavom.

Školitelia workshopu zo ZARA Training, ktorí sa špecializujú na prácu proti rasizmu a intervenciu prizerajúcich na internete, poskytli cenné rady, ako identifikovať nedôveryhodné zdroje a invazívne a nepravdivé tvrdenia na rôznych sociálnych médiách. Jeden z trénerov poznamenal, že „všetky formy diskriminácie, ktoré sa dejú online, je potrebné riešiť. Diskrimináciu treba nahlásiť a upozorniť na ňu.“ Všetci by sme mali „zvyšovať povedomie o rôznych druhoch násilia“.

V jednom z cvičení z workshopu boli zúčastnení učitelia vyzvaní, aby ohodnotili urážlivosť príspevkov a vysvetlili, prečo niektoré tvrdenia vnímajú ako mierne a iné ako urážlivé. V ďalšom cvičení o obviňovaní obetí jeden zo školiteľov povedal: „Obviňovanie obetí sa vyskytuje veľmi často, najmä v súvislosti s kyberšikanou. Má tiež veľa spoločného so zahanbovaním. Študentom sa často hovorí, že je to ich vina. Také niečo sa však môže prihodiť komukoľvek z akéhokoľvek dôvodu, nikdy to nie je vina obete.“

 

Počas workshopu sa učitelia podelili aj o vlastné skúsenosti s nenávistnými prejavmi na internete a riešeniami zo svojej praxe. Mnohí účastníci vyjadrili vďačnosť za užitočné informácie a nové nápady, ako si poradiť s nenávistnými prejavmi: „Mali by sme o tom viac hovoriť v školách,“ povedal jeden učiteľ zo Slovinska. „Poskytli ste nám veľmi užitočné informácie,“ povedal ďalší účastník zo Slovenska, „Je to dobrý začiatok pre ďalšiu prácu s mojimi žiakmi."

Workshopy zorganizovali UNIS Viedeň a rakúska mimovládna organizácia ZARA Training v spolupráci s Asociáciou OSN (UNA) Slovinsko, Národným inštitútom pre vzdelávanie a mládež (NIVAM) Slovensko, Rozvojovým programom OSN (UNDP) a Populačným fondom OSN (UNFPA) Kosovo. Vo svojom uvítacom príhovore riaditeľ UNIS Viedeň Martin Nesirky poďakoval všetkým zúčastneným za ich záujem a angažovanosť a zdôraznil ich kľúčovú pedagogickú úlohu pri riešení týchto otázok so študentmi. Zároveň vyzval všetkých, aby sa zapojili do kampaní OSN Verified a #NoToHate.